Elastik 2. Cildiniz Giyilmeye Hazır!

Silikon deri uygulandığı yüzeyin hem nemli kalmasını sağlıyor hem de deriyi bir arada tutarak kırışıklıkların görülmesini engelliyor. Robert Langer önderliğindeki bir grup MIT kimya mühendisi, giyilebilir ikinci bir deri geliştirdi.

9355067_mit-researchers-create-a-second-skin-that_e2cb8f92_m

Nefes alabilen silikon tabanlı deri insan gözüyle fark edilemeyecek kadar ince. XPL adı verilen çapraz bağlı polimer tabaka, dayanıklı ve elastik olmasının yanı sıra, uyguladığı baskıyla deriyi bir arada tutuyor ve kırışıklıkların görünmemesini sağlıyor.

9340080_mits-invisible-second-skin-can-hide-aging_9b0c9fdc_m

XPL deriye iki aşamada uygulanıyor. Öncelikle polisiloksan adlı materyal (şeffaf silikon plastik) cilde oldukça ince bir tabaka halinde sürülüyor. Bu tabaka daha sonra ikinci materyal olan platin katalizör ile sertleştiriliyor. Böylece polisiloksan sıkılaşarak cildin düz bir görüntüye sahip olmasını sağlıyor. Sadece 70 mikrometre kalınlığındaki XPL tabakası bir kağıt banknotun yarısı kadar kalın.

XPL’i istediğiniz zaman çıkarabiliyorsunuz. Ama çıkarırken sanki bir gün önce güneşte çok yanmışsınız da deriniz soyuluyormuş gibi bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Yine de bu sizi yanıltmasın çünkü XPL normal deriniz kadar dayanıklı bir madde. Kolay bir şekilde zarar görmüyor.

Atatürk’ün İlk Nüfus Kaydı Ortaya Çıktı!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk nüfus kaydı tarihi: 4 Ocak 1881 Salı.

Eski Anıtkabir Müze Komutanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güler Ortaya Çıkardı

‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 96. yılında Atatürk’ün ilk nüfus kayıt belgesi gün yüzüne çıkarıldı. Eski Anıtkabir Müze Komutanı, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güler ‘in ortaya çıkardığı belgeye göre Atatürk’ün ilk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen doğum tarihi ise 4 Ocak 1881 Salı.

Osmanlıca Nüfus Kaydında Atatürk’ün Fiziksel Özellikleri De Belirtilmiş

Cumhuriyet’in ilanından önce Osmanlıca harflerle yazılan nüfus kaydında Atatürk’ün fiziksel özelliklerinin de kayda geçirilmesi dikkat çekiyor. Belgede, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, Ankara nüfusuna kayıtlı olduğu, Hacıbayramıveli Mahallesi 161/1 numarada oturduğu görülüyor. Kayıtlarda, Atatürk için “Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandanı”, “Devlet-i Aliyye’nin (Osmanlı Devleti) tabiiyetine haiz” ifadeleri yer alırken, doğum tarihi, yıl olarak ‘Rumi 1296’ şeklinde belirtiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Güler: “Atatürk’ün Seceresi ve Doğum Tarihi Spekülasyonlarına Noktayı Koyduk!”

15 yılı aşkın süredir Atatürk’ün biyografi ve seceresi üzerine araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güler konuya ilişkin: “Gazi Paşa’nın doğum tarihini belirleyen ilk belgeler askeri okullardaki öğrenci kayıtlarıydı. Bu kayıtlarda ay ve gün belirtilmeden doğum yeri ve tarihi ‘Selanik 1296’ olarak gösteriliyor. Mustafa Kemal’in bugün kadar bilinen ayrıntılı nüfus belgesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti vatandaşları için düzenlenen nüfus cüzdanı. Ancak bizim ortaya çıkardığımız orijinal Osmanlıca belge ile Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihinin 4 Ocak 1881 Salı günü olduğunu tespit etmiş durumdayız. Böylelikle Atatürk’ün seceresi ve doğum tarihi ile ilgili yapılan spekülasyonlara da son noktayı koymuş olduk. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız ‘Benim Ailem’ başlıklı kitapta spekülasyonlar da ortadan kalkacak.” şeklinde ifadeler kullandı.